Počasí se sice nevyvedlo zrovna na jedničku, ale bohužel počasí si objednat nemůžete, zato pivo ano, a tak se do pivovaru v Moravském Žižkově na slavnostní otevření sjelo plno lidí a všichni se nejen dobře bavili, ale hlavně ochutnali dva druhy výtečného poctivě vařeného piva, desítku Divočáka či jedenáctku Žižkovského ležáka.
Samotné slavnostní otevření Pivovaru Moravský Žižkov začalo ve 14hod. svěcením piva, kterého se ujal pan farář, a byla tam opravdu úžasná atmosféra, emoce nakonec při proslovu dojaly i majitele pivovaru, a závěrečný potlesk přítomných návštěvníků tak mluvil za vše. Na zahájení byla pozvána i Varmužova cimbálová muzika ze Svatobořic - Mistřína, která od 18. hodin zpříjemnila návštěvníkům pivovaru posezení nad lahodným pivem, a k jídlu se zde nabízel tradiční guláš.
Že pivo všem chutnalo, bylo vidět na první pohled. K pohodové atmosféře přispělo jistě i příjemné prostředí pivnice. V Žižkovském pivovaru totiž vzniklo důmyslné spojení minipivovaru s restaurací, což utváří jedinečný celek. Přímo v pivnici mají návštěvníci možnost si prohlédnout pivovarní technologii s 5hl nerezovou varnou, jež se zde nachází, a velmi efektní je také úchvatná malba na stěnách pivnice, sklep ve 3D, která zanechává na tvářích návštěvníků nadšení. Mě malba nadchla, pořád jsem na ni koukala a nemohla jsem se vynadívat, je úžasná a umocňuje celkový dojem z celého prostředí, takže pokud budete třeba na výletě na Jižní Moravě, a budete hledat restauraci, kde byste si dopřáli poctivé tradiční pivo, pak neváhejte a určitě zavítejte do Moravského Žižkova, kde u rybníka najdete malý soukromý pivovar.
Jak nám sdělil sám sládek Žižkovského pivovaru, pan Mojmír Valihrach, pivo se zde vaří pouze z kvalitních surovin. Charakter piva vytváří vybraný moravský slad, žatecký chmel a hlavně tradiční způsob vaření, který pivu dodává lahodnou sladovou chuť, vůni a jemnou hořkost. Vaří se zde dva druhy piva, 10° Divočák a 11° Žižkovský ležák. A přestože nejsem žádný velký znalec piva, u nedělního oběda si dám tak maximálně slabý pohárek bůh ví čeho koupeného z obchodu, tak musím říct, že mi to jejich pivo velmi chutnalo. A ještě se mi líbilo, že pro zájemce, kteří by si chtěli odvést pivo s sebou, je zde možnost, že Vám jej načepují do 1,5l plastové lahve s etiketou Žižkovského pivovaru. Takže o příhodný dárek z výletu může být tím pádem postaráno.
A když už jsme se zúčastnili slavnostního otevření nového pivovaru, stojí jistě za to zmínit se také o tom, že vaření piva není na Jižní Moravě žádnou novinkou. Když pohlédnete do historie, tak zjistíte, že už v 15. století se v Břeclavi vařilo pivo, a z období 16. století je doloženo, že se pivo vařilo například v Dolních Věstonicích, Drnholci, Vranovicích a mimo jiné také v Mikulově. Další pivovary byly v Lednici, Kobylí, nebo třeba v Pouzdřanech, takže Jižní Morava je vlastně krajem vína i piva. Dokonce ještě v devatenáctém století existovalo na Jižní Moravě 5 pivovarů, a sám břeclavský pivovar Podlužan fungoval až ro roku 1996, kdy se zde uvařila poslední várka piva a pivovar byl poté zavřen.
Dnes na Jižní Moravě funguje pár menších pivovarů, například v Mikulově Pivovar Mamut, minipivovar v Hodoníně, pár nadšenců vaří pivo ve Vranovicích, nebo třeba právě nový Pivovar v Moravském Žižkově. Tyto malé pivovary si nacházejí stále víc příznivců, protože tradiční způsob vaření piva a poctivá kvalita dnes přitahuje do malých pivovarů stále více a více lidí.
A jak je známo, kde se pivo vaří, tam se dobře daří.